אני אוהב את הקיץ בברלין, ולמדתי לאהוב ולהעריך גם ימים שבהם הטמפרטורות פה מזנקות מעל ל-30 מעלות בזמן שאין שום מזגן בסביבה, אבל אני מודה: בתור בשלן, הקיץ הוא לא העונה שלי, במיוחד לאחר כמה ימים חמים, כאשר בנייני המגורים כאן, שבנויים לספוג חום, הופכים לסאונה בלתי נסבלת, ואין כוח לטרוח על הסירים הלוהטים. גם חיבתי לתבשילים עשירים וכבדים (וחריפים!), ל"דייסות", מרקים ונזידים למיניהם, הופכת את הסתיו והחורף לעונות המועדפות עלי – לפחות בין כתלי המטבח. בקיץ אני מעדיף להתמקד בסלטים וממרחים, לקנות לחם טוב ואז ללכת לאכול הכול בחוץ – בפארק או על שפת האגם (ראו למשל את סלט תפוחי האדמה הזה, שהפך בקיץ הזה למנה הרשמית של חוף האגם). כל זה לא אומר שאני לא מבשל בכלל בקיץ. אני מבשל גם מבשל, כולל מרקים ונזידים שגורמים לי להזיע כהוגן לא רק ליד הכיריים אלא גם מעל הצלחת. אני פשוט לא מספר לכם על זה בבלוג.
אוי, אופס.אבל עכשיו, עם בוא הסתיו, אני מרגיש יותר בנוח לחלוק עמכם כמה מתכונים עשירים וחמימים יותר, שאולי כרגע יגרמו לכם להזיע רק מקריאתם ומצפייה בתמונות, אבל אם תחכו בסבלנות עוד חודש-חודשיים, יתכן ותמצאו אותם מתאימים יותר למזג האוויר.
בתבשיל הבא נתקלתי במסעדה לבנונית ברובע מואביט בברלין. לא בדיוק הרובע הכי "אין" בעיר, ולא המקום שהייתם מצפים למצוא בו מסעדות ידידותיות לטבעונים, ובכל זאת, הלבנונית הקטנה הזאת (שנושאת את השם "המטבח של אמא") מציעה ארוחת צהרים טבעונית ב-4.90 אירו בלבד, שכוללת מנה עיקרית, אורז וסלט (ראו תמונה). כל כך התלהבתי ממנת החצילים שהוצעה באותו יום (וגם מהעובדה שמסעדה בברלין מגישה מנת חצילים. לא עניין נפוץ כאן), שהחלטתי לנסות לשחזר אותה במטבחי. זה מה שיצא.
תבשיל חצילים וחומוס ברוטב עגבניות
מצרכים (לכ-4 מנות די גדולות)
- 2 חצילים חתוכים לקוביות גדולות
- 2 בצלים קצוצים גס
- בערך שתי כוסות רסק עגבניות (אפשר מעגבניות טריות או מקופסה)
- לא חובה: שני גזרים חתוכים לפרוסות
- בערך שתי כוסות גרגרי חומוס מקופסה או קפואים (יבשים יש כמובן לבשל מראש, אם עתותיכם בידכם)
- 3-4 שיני שום כתושות
- לתיבול: מלח, פלפל שחור, כמון (הרבה!), כורכום, פפריקה מתוקה. לאוהבי החריף: כפית צ'ילי גרוס או פפריקה חריפה
הכנה:
- מחממים מעט שמן זית בסיר ומטגנים במשך כמה דקות את החצילים, הבצל והגזר
- מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים היטב.
- מוסיפים קצת מים כדי לדלל מעט את הרוטב ולאפשר לירקות להתבשל בלי להישרף. אל דאגה, המים מתנדפים בהמשך והרוטב מסמיך שוב.
- מתבלים במלח, פלפל שחור וכמון.
- מוסיפים את השום וממשיכים לבשל. מערבבים מדי פעם.
- כשהחצילים רכים ואכילים (נו, תטעמו), מוסיפים את גרגרי החומוס, מבשלים עוד כמה דקות וזהו.
- מגישים על אורז, קוסקוס, בורגול, פתיתים או מה שבא לכם. לא לשכוח איזו חתיכה של לחם בצד, לנגב את הרוטב בסוף.
גיוונים ואלתורים
- אפשר כמובן להוסיף ירקות נוספים לתבשיל, כמו קישואים או קולרבי למשל, אבל לא להגזים. יש נקודה שממנה והלאה כל המוסיף גורע, והתבשיל הופך לברדק
- אפשר לגוון מדי פעם ולהחליף את החומוס בשעועית (מאיזה סוג שבא לכם)
- אפשר להוסיף למנה את הקציצות מהמתכון הזה, למשל, או כופתאות סולת/שיבולת שועל מהמתכון הזה, לקבלת תבשיל עשיר יותר שהוא למעשה ארוחה שלמה.
להשאיר תגובה