ביקורת מוצרים טבעוניים המדריך לטבעוני בברלין

ההמבורגר שרוצה להציל את העולם

ישי רוזנבאום
נכתב על ידי ישי רוזנבאום

בין ההמבורגר ה"בלתי אפשרי", ה"מדהים" וה"מעבר" (נו, ביונד), סופרהירו בורגר אולי לא מתיימר לחקות בשר, אבל הוא פשוט טעים מאוד ואם להאמין ליצרן, גם עוזר להציל את העולם.

למי שטרם הבחין, אנחנו בעיצומה של מהפכה קטנה: פתאום, כמעט ביום בהיר אחד, הופיע בשווקים "הדור הבא" של תחליפי בשר, כאלה שעשויים מחלבון אפונה (ולא מסויה או סייטן), ובהחלט מצליחים לחקות בהצלחה את המרקם והטעם של המוצרים ה"אמיתיים" – בשלב זה בעיקר של מוצרי "בשר טחון" כגון המבורגרים. הכוכבים הגדולים הם כמובן Beyond Burger ו-Impossible Burger, אבל בשווקים – לפחות כאן בגרמניה – אפשר כבר למצוא מתחרים ראויים כמו Next Level Burger, והנציג הישראלי (בערך) Incredible Burger (שגם אומץ על ידי רשת המבורגרים ענקית ומנוולת).

היה אולי מתבקש שאנצל את הבמה הזאת כדי לחוות את דעתי על ההמבורגרים הללו, אבל זה יהיה כמו לכתוב ביקורת על מזג האוויר – כולם כבר במילא מדברים על זה. קבוצות הדיון ברשת עמוסות בתמונות ותיאורים מתלהבים של טבעונים שהצליחו לשים יד (ושיניים) על ההמבורגרים האלה, וגם בהרבה מאוד שאלות כמו "איפה קונים" ותלונות בסגנון "הייתי בסופר אבל נגמר". לכן, דעתי לא ממש מעניינת, ואני מעדיף לסקר דווקא המבורגר אחר: Vegan Superhero Burger של חברת Wheaty.

אדגיש מיד: סופרהירו לא שייך למוצרי ה"דור הבא". זהו המבורגר צמחי "רגיל", עשוי בעיקר מחלבון חיטה, ועם יומרות צנועות מאוד לחקות בשר, למרות ההצהרות המשעשעות באתר היצרן, ביניהן משפט המחץ הכאילו-נאיבי "הסופרהירו שלנו הוא ההמבורגר הטבעוני הכי טוב שיש". עם זאת, מדובר במוצר שאני מחבב במיוחד, אולי דווקא בשל חוסר היומרה והאנדרדוגיות שלו. אולי זו רק פנטזיה שלי, אבל אפילו השם, בהשוואה לאלה שהוזכרו למעלה, מצלצל כמו אירוניה מודעת לעצמה, כמעט כמו פרודיה על השמות המפוארים והיומרניים של המתחרים. היצרן דווקא מסביר אחרת את השם: ההמבורגר שלהם "מציל את העולם" כי ייצורו ידידותי בהרבה לסביבה מאשר ייצור של המבורגר מבשר בקר, מה שכנראה נכון. ואחרי כאלה הבטחות, זה הזמן לבדוק מה עומד מאחוריהן.

Vegan Superhero Burger

  • מה זה: המבורגר צמחי אורגני עשוי מחלבון חיטה (סייטן) של חברת Wheaty
  • כמה זה: בכל אריזה שתי קציצות של 100 גרם כל אחת
  • מה יש בזה: חלבון חיטה (80%), שמן חמניות, רוטב סויה, תמצית שמרים, בצל, קמח אורז, קמח חרובים (יוהנס-ברוט, כלומר "לחם יוחנן" בגרמנית. סתם להשכלה כללית)
  • כמה זה עולה: בין 2.99 ל-3.50 אירו
  • ראוי לציון: מיוצר בגרמניה מחיטה מקומית אורגנית.
  • ראוי לגינוי: האריזה אמנם קומפקטית, אבל מפלסטיק עבה, שכמעט אי אפשר לפתוח ללא סכין חדה או מספריים (עדות כואבת של צרכן מתוסכל ששכח לקחת סכין לפיקניק בפארק).
  • איפה קונים: בסופרמרקטים האורגניים, למשל ברשתות denn's ו-Bio Company עם זאת, יש לציין שהמוצר לא נמצא בכל הסניפים, ולעיתים קרובות גם נגמר המלאי (סימן שהוא כנראה פופולרי).

איך זה

טעים מאוד! ההמבורגרים עוברים צלייה קלה בתהליך הייצור, ועל כן אפשר ליהנות מהם גם כשהם קרים. אני אפילו מעדיף אותם ככה – ישר מהאריזה. המרקם קצת דחוס (לא לאכול מהר, אחרת תתחילו לשהק!), אבל נגיס, והטעם מדויק מאוד. החברים ב-Wheaty בהחלט התעלו על עצמם בהנדסת המוצר הזה. התיבול במידה הנכונה ומוצלח מאוד (לא מובן מאליו כשמדובר בגרמנים), והצלייה מעניקה טעם קל של גריל.

אם צולים על האש, אני ממליץ למשוח אותם לפני כן בקצת שמן, ואם הגריל ממש חם, לא להשאיר אותם עליו ליותר משתי דקות מכל צד, אחרת הם יתייבשו.

בטיגון במחבת, מומלץ להיות נדיבים עם השמן, כדי לשמור על עסיסיות.

מה עוד אפשר לעשות עם זה

אם מאסתם בקציצות, אפשר לחתוך את הסופרהירו לקוביות או רצועות, ולשלב במוקפצים או תבשילים אחרים, או פשוט להגיש כפינגר פוד לאורחים.
אפשרות נוספת היא לקצוץ את ההמבורגרים עם סכין לפירורים קטנים, שאותם ניתן לערבב עם בצל מטוגן ורסק עגבניות ולהכין רוטב בולונז, או להשתמש בהם להכנת ממולאים (למשל בשילוב עם אורז או קוסקוס).

בשורה התחתונה

מבין ההמבורגרים הצמחיים מ"הדור הישן", סופרהירו הוא בהחלט אחד הטובים שאני מכיר, אולי אפילו הכי טוב, והיחיד שנמצא באופן קבוע ברשימת הקניות שלי. הייתי שמח לראות אותם באריזות גדולות יותר, או אפילו נמכרים בתפזורת, כי חלאס כבר עם כל הפלסטיק וזה.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה