דומינו'ס גרמניה השיקה לפני כשלושה שבועות פיצה טבעונית, והפיד שלי בפייסבוק ובאינסטגרם הגיב בהרעשה כבדה של פרסומות, שחייבו אותי לבדוק מה קורה שם, במטבחי הקונגלומרט המרושע. כן, אני יודע, למי שחי בישראל החדשות האלה הן בבחינת פיצה עבשה דאשתקד, אבל זה המדריך לטבעוני בברלין, וכאן בגרמניה, שבאופן מסורתי מדדה מאחור בהרבה תחומים, מדובר כאמור על חדשות די לוהטות מהתנור.
עד היום, כל פעם שחשקה כרסי בפיצה טבעונית חמה במינימום מאמץ, האפשרויות המיידיות היו בעיקר פיצה קפואה ומבאסת לאפייה בבית, שאחת מהן סוקרה כאן בעבר, או הפיצה הטבעונית הוותיקה (יחסית) של רשת Hallo Pizza, שנבלעה בינתיים על ידי דומינו'ס ולא נודע כי בא אל קרבה. הראשונה, כאמור ביאסה. "הלו פיצה" הציעה עד היום דיל לא רע ופיצה סבירה, אבל הצליחה גם לפשל בענק, כאשר לפחות פעם אחת נשלחה אלי בטעות פיצה עם גבינה "אמיתית" ולא טבעונית, ואין צורך כמובן לתאר את עוגמת הנפש שדבר כזה יכול לעורר. נראה האם המיזוג עם תאגיד הענק יוכיח את עצמו בגזרה הזאת.
פיצה טבעונית של דומינו'ס
פיצה טבעונית בהזמנה באינטרנט (או בטלפון, אם אתם עדיין תקועים בשנות ה-90)
מה זה
פיצה מהסוג שבא עד הבית עם שליח מתנשף (אני גר בקומה חמישית בלי מעלית, ומזל שאני לא מזמין אוכל לעיתים קרובות, אחרת הייתי מתרושש רק מהטיפים הנדיבים שאני מעניק לשליחים, ושמכסים רק בקושי את רגשי האשם שלי). דומינו'ס מציעה שתי פיצות טבעוניות, עם תוספות שנבחרו מראש על ידי הרשת, במחיר שנע בין 8.99 ל-10.99 אירו, לפי הקוטר (25, 28 או 32 ס"מ). זה דיל נחמד, אבל אני דילגתי על שתיהן במהירות והלכתי על פיצה בהרכבה אישית (Pizza individuell), כי מכל העמים בעולם, הגרמנים הם האחרונים (בתחרות צמודה עם ההולנדים) שהייתי נותן להם לבחור עבורי תוספות לפיצה. את היצירה הפיקנטית שלי אתם יכולים לראות בתמונה למעלה.
כמה זה
כאמור, יש שלושה קטרים לבחירה – 25, 28 או 32 ס"מ. אלה פיצות קטנות יחסית, לפחות לפי קנה המידה המקובל במדינות אחרות. יש לזה יתרונות וחסרונות כמובן – הפיצה הגדולה ביותר מתאימה לטעמי לכל היותר לשני אנשים, או לאדם אחד רעב מאוד עם קיבולת קצת מעל הממוצע (למי קראתם שמן?!). אם אתם מאכילים משפחה, על תבנו על פיצה אחת בלבד.
כמה עולה
המחיר הבסיסי (שכולל רק את הבצק ורוטב העגבניות) לקטרים השונים הוא 4.99, 5.99 ו-7.49 אירו בהתאמה. על זה יש להעמיס את מחיר התוספות (חובה לבחור לפחות אחת). יש לציין שגם הגבינה – הטבעונית או הרגילה – נחשבת כתוספת לצורך העניין ומתומחרת בנפרד מהבצק. בפיצה בקוטר 32 ס"מ שהרכבתי בעצמי, מחיר כל התוספות עלה על מחיר הבצק ובחשבון הסופי שילמתי 16.44 אירו. עם זאת, זה עדיין זול יותר מברשתות אחרות. ביחד עם בקבוק שתייה קלה של 1 ליטר, יצאתי עם עודף מ-20 אירו (ולא היו לי מטבעות, אז השליח המתנשם קיבל שטר של 5 אירו ומההלם כמעט התגלגל כל הדרך למטה במדרגות).
מי הזיז את הגבינה, איך ולאן
ה"גבינה" הטבעונית של דומינו'ס מתוארת בפואטיות כ"שמלץ* פיצה טבעוני מגורר" (*Schmelz. אין לזה תרגום ישיר, והתרגום הכי קולע הוא "חומר הניתן להתכה". Melt באנגלית). מאמציי לגלות ממה עשוי השמלץ הנ"ל בזבזו די הרבה דקות יקרות, מתסכלות ועקרות מחיי, שבסופן הצלחתי רק להסיק ממה הוא לא עשוי: לא מסויה ולא מאגוזים, מה שאומר שמדובר כנראה בסוג גבינה נחות למדי שעשוי משמן (בדרך כלל קוקוס) ועמילן כלשהו (תפ"א או תירס). חוסר השקיפות הזה מעניק לדומינו'ס כמה נקודות חובה מטעמי.
איך זה
תהליך ההזמנה וההרכבה של הפיצה פשוט, זורם וידידותי למשתמש, גם על המחשב וגם בטלפון הנייד (יש גם אפליקציה, מה אתם יודעים). פשוט בוחרים קוטר ולאחר מכן את התוספות (אגב, בניגוד לאתר המצוין של דומינו'ס ישראל, פה אי אפשר לבחור לפזר תוספות רק על חלק מהפיצה). מילה שלי, מי שחי כמה שנים במדינה הטכנופובית הזאת לומד פתאום להעריך את הפינוקים ההייטקיים האלה.
הערה חשובה לטבעונים: כאשר בוחרים בפיצה להרכבה אישית, חשוב להסיר קודם את המוצרלה, שנמצאת שם כברירת מחדל, ולבחור במקומה את השמלץ.
איך זה (2)
בשורה התחתונה יצאתי מרוצה, בהתחשב במגבלות הז'אנר ובשקלול התמורה למחיר. הפיצה הגיעה ממש מהר (תוך כ-25 דקות מרגע סיום ההזמנה), ותפסה אותי, מילולית, עם המכנסיים למטה (נו, בשירותים). אה כן, והיא הגיעה לוהטת. אמנם אני גר במקרה במרחק של כ-5-7 דקות נסיעה מהסניף הקרוב, אבל מדובר בהישג יפה למדי.
נו, טעים?
הבצק בסדר גמור, אם כי נטול קראסט (אני אישית אדיש לסוגיה הזאת, אבל אני יודע שזה נושא לוויכוחים אמוציונליים מאוד, אז ראיתי לנכון לדווח), הרוטב משתלב היטב (תקפידו להזמין גם תוספת שום – שבאה ללא תשלום נוסף – כי גרמנים ושום הם לא חברים טובים). התוספות פוזרו בצורה אחידה ולא קמצנית מדי, והיו בדיוק באיכות שאני מצפה מרשת פיצריות ענקית (עדיין עוברת צמרמורת בגופי כשאני נזכר בפיצה עם הפטריות מקופסת שימורים שהייתי נוהג להזמין לפני עשרות שנים מ"פיצה-פון" הי"ד בכפר סבא). באשר לשמלץ, אני יכול רק לומר לזכותו שהוא בעיקר לא מפריע. אין לו ממש טעם, ותרומתו העיקרית היא במתן מרקם עשיר יותר ובתוספת של איזו עסיסיות שמנונית (או שמנוניות עסיסית). טעם או מרקם של גבינה "אמיתית" אין לו, אבל זה לא נורא.
שתי הערות קטנוניות
- הפיצה נקצצה כמקובל לשמונה משולשים, ואני יודע שהם אף פעם לא יוצאים אחידים בגודלם, אבל בחיתוך כל כך שלומיאלי עוד לא נתקלתי מימיי – המשולשים הקטנים יותר היו קטנים בערך פי 2-3 מהגדולים. זה לא כל כך משנה אם אתם אדם אחד או שניים, אבל אם אתם ארבעה שחולקים פיצה אחת, זה יכול להיות קצת מבאס, שלא לומר מפרק משפחות.
- אחת התוספות שהזמנתי (פסטו בזיליקום) לא הגיעה, או לפחות לא נצפתה על הפיצה ובוודאי שלא הורגשה בטעמה. יש כנראה מחיר למהירות ההכנה, ועדיין, לא יפה.
בשורה התחתונה
אחרי כמה וכמה שנים בברלין, כשהציפיות הקולינריות שוכנות כבר עמוק בקרקעית השפרה, קל מאוד להתרשם לטובה גם מפיצה די בינונית. ניסיתי עד היום פיצות מארבע מסעדות שונות במשלוח, וזו הכי טובה והכי משתלמת (כלומר זולה) שטעמתי. הטבעונית של דומינו'ס שנמכרת בישראל מוצלחת יותר, ואם אתם פה רק בביקור קצר ומצפים למשהו דומה, עדיף לכם אולי להימנע מהגירסה המקומית – יש בברלין אטרקציות קולינריות טבעוניות מוצלחות יותר. אבל למי שחוזר מותש ורעב מהעבודה, ואין כוח לבשל או לצאת לאכול, אני בהחלט ממליץ.
להשאיר תגובה