מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

מי שמעמיס לא מפחד: תפוח אדמה אפוי ממולא

נכתב על ידי ישי רוזנבאום

את הרעיון למנה הבאה קיבלתי די במקרה בעת ביקור בבית קפה קטן ברובע נויקלן, ברלין. הגעתי כדי לקנות אגוזי קשיו שנמכרים שם במשקל, כשלפתע הבחנתי באחת העובדות במקום מוציאה תפוחי אדמה ענקיים מתוך תנור לוהט. הסתקרנתי. מסתבר שהאטרקציה העיקרית של המקום הם תפוחי האדמה האלה, שנאפים בשלמותם בתנור, נבצעים לשני חצאים וממולאים במגוון מילויים לפי בחירת הלקוח. החלטתי לדגום בעצמי את העניין. למרבה הצער, מבחר המילויים שמתאימים לטבעונים הוא יחסית מצומצם (העובדת היתה קצת בהלם כשדילגתי על כל המילויים הבשריים, וביקשתי גם בלי גבינה, בלי חמאה ובלי מיונז), אז החלטתי לתקן את המעוות במטבחי.

מה שמופיע פה למטה זה למעשה פחות מתכון ויותר רעיון, או הצעת הגשה, והעיקרון הוא די פשוט: אופים בתנור תפוח אדמה (גדול ככל האפשר. כן, אפשר גם בטטה) עד שהוא רך מאוד, חוצים לשניים, מועכים את פנים התפ"א לפירה, וממלאים, או ליתר דיוק: מעמיסים. במה? זה כבר תלוי בכם. למטה יש שתי הצעות קלאסיות שמהוות מנה עיקרית מלאה מבחינה תזונתית – אחד על בסיס רוטב שמנת צמחית והשני על בסיס רוטב עגבניות – אבל אתם יכולים כמובן לאלתר ולגוון. לדעתי, המנה והרעיון מאוד מתאימים גם לאירוח – מכינים מראש את תפוחי האדמה, מכינים מילויים מסוגים שונים, ואז נותנים לאורחים להעמיס בעצמם, כי למה שתעבדו קשה.

תפוחי אדמה אפויים

מצרכים

  • תפוחי אדמה גדולים ככל האפשר (כמספר הסועדים) – לא מקולפים!

מועכים את פנים תפוח האדמה

הכנה

  • מחממים את התנור ואופים את תפוחי האדמה בקליפתם בחום גבוה (250 מעלות) במרכז התנור, למשך שעה לפחות (זה יכול לקחת גם שעה וחצי, תלוי בגודל התפוח), עד שהם ממש רכים (מוודאים על ידי נעיצת קיסם). מדי פעם לסובב אותם, כדי שישחימו מכל הצדדים באופן שווה
  • מוציאים את תפוחי האדמה מהתנור, חוצים אותם לשניים, אבל לא לגמרי (משאירים את שני החצאים מחוברים למטה בקליפה)
  • מועכים את "בשר" תפוחי האדמה עם מזלג (ראו תמונה). בשלב הזה אפשר לערבב פנימה קצת שמן קוקוס, שמן זית, מעט שמנת צמחית או מרגרינה.
  • מניחים את תפוח האדמה על צלחת ומעמיסים עליו את המילוי.

מילוי 1: טופו, פטריות וקישואים בשמנת (ל-2 תפו"א גדולים)

מצרכים

  • 200 גרם טופו חתוך לקוביות קטנות
  • 1 בצל קטן קצוץ דק
  • 6-8 פטריות שמפיניון קצוצות לקוביות קטנות
  • 1 קישוא חתוך לקוביות קטנות
  • 1-2 שיני שום כתושות
  • 1 מיכל (250 מ"ל) שמנת צמחית לבחירתכם וטעמכם (סויה, אורז, שיבולת שועל…), או כמות דומה של שמנת קשיו/שקדים שהכנתם בעצמכם (מתכון קליל ביותר למטה)
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, מעט טימין, בזיליקום, קמצוץ אגוז מוסקט
  • ולא לשכוח: 2 תפוחי אדמה אפויים וחצויים לשניים לפי ההנחיות למעלה

הכנה

  • מחממים מעט שמן במחבת או בסיר קטן על אש בינונית מקפיצים את קוביות הטופו עד שהן משחימות.
  • מוסיפים את הבצל וממשיכים לטגן עוד כמה דקות תוך בחישה.
  • מוסיפים את הפטריות, הקישוא והשום וממשיכים לטגן עוד 4-5 דקות.
  • מתבלים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך
  • מוסיפים את השמנת, מערבבים היטב, מבשלים עוד דקה או דקה וחצי תוך בחישה ומכבים את האש (לא לתת לשמנת צמחית להתבשל יותר מדי זמן).
  • עורמים את המילוי על תפוחי האדמה ואוכלים מיד.

שמנת קשיו

מצרכים

  • 1 כוס (של 150 מ"ל) אגוזי קשיו לא קלויים שהושרו במים למשך כמה שעות (אם אין זמן, גם חצי שעה במים רותחים זה בסדר. ואם יש לכם בלנדר או מעבד מזון חזק, אין צורך להשרות)
  • 2 כוסות מי ברז
  • 1/4 כפית מלח

הכנה

  • טוחנים את כל המרכיבים בבלנדר או במעבד מזון לעיסה חלקה ככל האפשר.
  • אם נדמה לכם שזה דליל מדי, אל דאגה, זה מסמיך בבישול

מילוי 2: שעועית ירוקה ברוטב עגבניות (ל-2 תפו"א גדולים)

פשוט ואלגנטי. תפ"א במילוי שעועית ברוטב

מצרכים

  • 2 חופנים של שעועית ירוקה שלמה (שימו לב להתאים את הכמות לגודלם של תפוחי האדמה)
  • 1 בצל קטן קצוץ דק
  • 1 כוס (150-200 מ"ל) רסק עגבניות מעורבב בכמות זהה של מים
  • 1-2 שיני שום כתושות
  • לתיבול: מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה
  • 2 תפוחי אדמה אפויים וחצויים לשניים לפי ההנחיות למעלה

הכנה

  • קוצצים את קצוות הגבעולים של השעועית (אם יש כאלה)
  • מחממים מעט שמן במחבת או בסיר קטן ועל אש בינונית מטגנים כמה דקות את הבצל
  • מוסיפים את השעועית וממשיכים לטגן תוך ערבוב או הקפצה
  • שופכים פנימה את תערובת רסק העגבניות והמים. מערבבים היטב.
  • מוסיפים את השום.
  • מתבלים לפי טעמכם במלח, פלפל שחור ופפריקה מתוקה
  • ממשיכים לבשל את השעועית ברוטב תוך ערבוב מדי פעם, במשך 5-7 דקות עד שהרוטב מצטמצם והשעועית מתרככת, אבל לא יותר מדי, היא צריכה להיות קצת פריכה ונגיסה
  • עורמים את השעועית על תפוח האדמה, מוזגים מעל את שארית הרוטב ואוכלים מיד.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה