לפני שנים רבות למדתי מאחותי להכין מנה מסוימת שמאוד אהבתי, ושהמשיכה ללוות אותי עוד שנים לאחר מכן. מדובר היה בתבשיל עשיר של תפוחי אדמה, שהיא כינתה בשם הפואטי "תפוחי אדמה בנוסח כפרי". עכשיו, אני חייב להודות: יש לי אלרגיה מסוימת למתכונים הכוללים תיאורים רומנטיים משתפכים של פשטות ואותנטיות המטבח הכפרי. אבל אני חייב להודות גם שיש משהו בתפיסה הרומנטית הזאת של "אוכל כפרי". כלומר, מזון לא מתחכם, ממרכיבים פשוטים, זמינים וזולים, שמכינים ללא טכניקות בישול מורכבות או כלים מתוחכמים ויקרים. כל עוד כמובן נמנעים מהתפלספות יתר אודותיו. נו, כמו בכפר (חחחקק; משיכת סמוכטה ויריקה עסיסית על האדמה).
התבשיל שאחותי הכינה בזמנו לא היה טבעוני (הכיל ביצה). בהמשך, כשעשיתי עליו וריאציות שונות ומשונות זרקתי פנימה מרכיבים נוספים שבלוג טבעוני לא אמור להעלות על הכתב (ועל כן הם גם לא עלו). אבל אין שום בעיה לטבען אותו, וזה מה שעשיתי. בנוסף, זהו תבשיל מודולרי למדי: אפשר להוסיף לגרוע מרכיבים שונים בלי לסבך יותר מדי את ההכנה ובלי לפגום ב"כפריות" שלו – הרעיון הוא להוסיף לתפוחי האדמה מה שיש באותו רגע בבית. אפשר להכין אותו גם כתוספת וגם כמנה עיקרית, שהיא למעשה ארוחה שלמה.
המנה כוללת בשלב ראשון צלייה של תפוחי האדמה בתנור. זו טכניקה שמועדפת עלי גם בגלל שהיא מייצרת טעם עשיר יותר, אבל גם כי זו שיטת "שגר ושכח", שמפנה אותי לטפל במרכיבים האחרים. אפשר כמובן גם לבשל את תפה"א במים, זה רק קצת פחות טעים. אפשר גם לצלות אותם במחבת עם שאר המרכיבים, אבל זה דורש יותר עבודה על הכיריים. בכל אופן, הכי חשוב לא לבשל או לצלות אותם למוות עד שהם נימוחים לגמרי, אלא רק עד לנקודה שבה הם מוצקים, אפילו עדיין טיפ-טיפה קשים (הם ממשיכים את הבישול עוד כמה דקות במחבת).
טיפ: עבדו ביעילות. קודם מטפלים בתפוחי האדמה, ובזמן שהם נצלים בתנור או מתבשלים, עוברים לחתוך ולטגן את המרכיבים האחרים. ככה התזמון הוא אידיאלי, ותפוחי האדמה מצטרפים לשאר המרכיבים ברגע הנכון. כן, נו, אני יקה. תתמודדו.
הצעות לחלופות שונות, שינויים ושדרוגים – מתחת למתכון.
תבשיל טבעוני של תפוחי אדמה ונקניקיות
מצרכים:
- 3 תפוחי אדמה גדולים או 4 בינוניים
- 1 בצל גדול, קצוץ
- 3-4 נקניקיות טבעוניות מהסוג החביב עליכם, חתוכות לפרוסות, או 200 גרם טופו (רצוי מעושן) חתוך לקוביות.
- 5-6 כפות גרגרי תירס מתוק (לא חובה)
- 1 שן שום, כתושה
- 1 מיכל (200-250 מ''ל) שמנת צמחית (סויה, שיבולת שועל, שקדים...)
- תיבול: מלח, פלפל שחור, מעט אגוז מוסקט, מעט טימין
אופן הכנה:
מחממים תנור לחום גבוה (220-250 מעלות).
חותכים את תפוחי האדמה לקוביות קטנות (בערך 1 ס"מ), צוררים אותם במגבת מטבח ומייבשים היטב.
מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית, רצוי רחבה מספיק כדי שייכנסו בשכבה אחת.
מזליפים מעט שמן (1-2 כפות) על גבי קוביות תפוחי האדמה, מכסים את התבנית (למשל עם קרש החיתוך), מחזיקים היטב את המכסה והתבנית צמודים ומנערים היטב, שכל קוביות תפוחי האדמה יתכסו בשכבה אחידה ודקה של שמן.
מכניסים את תפוחי האדמה לתנור לכ-20-30 דקות ועוברים לטפל בשאר המרכיבים.
מתישהו באמצע הצלייה מערבבים קצת את תפוחי האדמה בתבנית.מחממים מעט שמן במחבת עמוקה או בווק על אש בינונית ומתחילים לטגן את הבצל עד להזהבה קלה.
מוסיפים את הנקניקיות (או הטופו), התירס והשום וממשיכים לטגן עוד כמה דקות תוך ערבוב או הקפצה.
בודקים מה מצבם של תפוחי האדמה: אם הם התחילו להשחים קצת, הם מוכנים. אפשר לדגום קוביה אחת ולוודא שהיא רכה מספיק. כאשר תפוחי האדמה רכים אבל עדיין מוצקים ונגיסים מוסיפים אותם למחבת וממשיכים לטגן תוך ערבוב במשך עוד כמה דקות.
מתבלים לפי הטעם.
מנמיכים את האש למינימום ויוצקים פנימה את השמנת. מערבבים היטב, מבשלים עוד דקה או שתיים ומכבים את האש. המנה מוכנה.
הערות:
חלופות, שינויים, שדרוגים
- להכנת המנה כתוספת למנה עיקרית: פשוט להוריד את הנקניקיות/הטופו.
- אפשר לגוון עם ירקות שונים, למשל: פטריות, גזר, קולרבי, אפונה או שעועית ירוקה - אבל לא לעשות מזה סלט. מומלץ להוסיף למתכון רק ירק אחד נוסף בכל פעם. העיקרון הוא שלא יהיו במנה יותר משלושה מרכיבים עיקריים (תפ"א + נקניקיה/טופו + ירק אחד כלשהו)
- במקום שמנת צמחית אפשר להוסיף לתבשיל כף קמח לבן או קורנפלור, לערבב היטב, ואז לצקת פנימה כ-100-150 מ''ל חלב צמחי לא ממותק (סויה, אורז, שיבולת שועל, שקדים...) ולבשל במשך כמה דקות נוספות עד שהרוטב מסמיך.
- אם מצננים במקרר מקבלים למחרת סלט תפוחי אדמה לא רע בכלל. כמובן שאפשר גם להכין סלט תפוחי אדמה של ממש, אבל זה כבר מתכון אחר.
להשאיר תגובה