מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

קלוסה: כדורי תפוחי אדמה

נכתב על ידי ישי רוזנבאום
קרטופלקלוסה ברוטב שמנת, פטריות, זוקיני ותרד

קרטופלקלוסה ברוטב שמנת, פטריות, זוקיני ותרד

אומרים על המטבח הגרמני שהוא משעמם וחסר מעוף. אם לשפוט על פי תוכניות הבישול בטלויזיה והרגלי האכילה של שותפי לדירה, אולי זה נכון, אבל זה לא בהכרח רע: הרבה מהמאכלים האהובים עלי (ואני מניח שגם עליכם) הם לאו דווקא מאכלים יצירתיים או מתוחכמים במיוחד. תחשבו פירה תפוחי אדמה, או צ'יפס, או מרק ירקות, או פסטה עם רוטב עגבניות. המטבח הגרמני, כמו הרבה מטבחים אחרים, פשוט עושה שימוש במרכיבים הזמינים בסביבתו ומפיק מהם את המיטב. התוצאה לא תמיד מרהיבה או צבעונית, ואולי לא תככב על השער של מגזין בישול, אבל היא בדרך כלל מאוד טעימה.

וכל ההקדמה הזאת נועדה כדי להביא אותנו לנושא המרכזי של היום: תפוחי אדמה. או ליתר דיוק: כדורי תפוחי אדמה. או ליתר דיוק שבדיוק (כי אנחנו בגרמניה, וסדר צריך להיות): קרטופלקלוסה (Kartoffelklöße), המכונים גם קרטופלקנודל (Kartoffelknödel) – כדורי תפוחי אדמה כאמור, מאושיות המטבח הגרמני ומנה קלאסית ואהובה מאוד, שיש לה אינספור גרסאות.

מה זה קרטופלקלוסה?

אבקות קנודל להכנה מהירה על המדף בסופרמרקט

אבקות קנודל להכנה מהירה על המדף בסופרמרקט

את הקנודל רובנו מכירים בגירסתו היהודית ממרק הקניידלעך, רק שבמקרה הזה מדובר בכדורים שעשויים מתערובת של תפוחי אדמה (מבושלים ומעוכים לפירה), קמח תפוחי אדמה ומעט סולת. בחלק מהמתכונים שבחנתי נהוג להוסיף גם ביצה לתערובת, אבל זה לא מעניין אותנו. התוצאה היא כופתאות שמזכירות ניוקי, אך בגרמניה נהוג ליצור מהעיסה כדורים גדולים יחסית, ולהגיש 2-3 כאלה כתוספת למנה עיקרית בשרית. אבל גם זה לא מעניין אותנו. את הכדורים נהוג לפעמים גם למלא בכל טוב (בדרך כלל בכל רע, לצערי, אבל כאמור, זה לא מעניין אותנו).
אגב, ניסיתי לברר מה ההבדל בין קלוסה לקנודל, והתשובה שמצאתי היא שמדובר בדיוק באותו הדבר, אלא שהקלוסה הוא גרמני (יותר צפון ומערב גרמניה) בעוד שהקנודל הוא מזרחי יותר – אוסטריה וצ'כיה.

בכל סופרמרקט גרמני יש מבחר נאה של אבקות קנודל/קלוסה מוכנות (ראו תמונה), שרק צריך להוסיף להן מים, לכדרר ולבשל. יש גם מבחר מכובד של קלוסה מוכנים, שרק צריך לזרוק למים הרותחים ולחכות שיצופו (ככה יודעים שהם מוכנים). למרבה הצער, רבים מהמוצרים האלה, מעבר להיותם מתועשים וארוזים בפלסטיק, אינם טבעוניים ומכילים אבקת חלב או אבקת ביצים וכיו"ב. אבל אנחנו לא פה בשביל ללמוד איפה קונים אבקות קלוסה מוכנות, אלא בשביל להכין את הכדורים הנהדרים האלה מהיסוד.

הכדורים לפני הבישול, מסודרים בשורות, כי סדר צריך להיות

הכדורים לפני הבישול, מסודרים בשורות, כי סדר צריך להיות

אגב, אני אוהב אותם במרקם צמיגי וגמיש ולשמחתי גיליתי שאני לא היחיד – באתרי בישול גרמניים אפשר למצוא מתכונים שמכוונים בדיוק למרקם הזה, ואף מעניקים לכדורים הצמיגיים את הכינוי הבלתי נמנע "גומיקנודל". וזה גם מה שתקבלו כאן. אל דאגה, למרות צמיגיותם, מדובר בכדורים אווריריים למדי שמאוד כיף ללעוס.

קרטופלקלוסה – כדורי תפוחי אדמה

מצרכים
(לכ-25 כדורים קצת פחות גדולים מכדורי פינג-פונג)

  • 6 תפוחי אדמה בינוניים קלופים
  • 200 גרם קמח תפוחי אדמה (בערך כוס וחצי)
  • 2 כפות סולת דקה
  • מלח
קלוסה או קנודל. מה משנה השם, כשזה טעים?

אחרי הבישול. קלוסה או קנודל. מה משנה השם, כשזה טעים?

הכנה:

  • מבשלים את תפוחי האדמה במים עד שהם מתרככים
  • מוציאים את תפוחי האדמה מהמים ונותנים להם להצטנן מעט
  • מרתיחים מים בסיר ומוסיפים לתוכם מעט מלח
  • מועכים את תפוחי האדמה לפירה חלק
  • מערבבים היטב עם שאר המרכיבים עד לקבלת בצק אחיד
  • מכינים כדורים באיזה גודל שרוצים ומכניסים אותם למים הרותחים. כשהכדורים צפים על פני המים, הם כמעט מוכנים – תנו להם שתיים-שלוש דקות כדי לוודא שהתבשלו לחלוטין (ככל שהם מבושלים יותר, כך מרקמם יהיה צמיגי יותר)
  • מוציאים מהמים ומניחים בתוך תבנית עם מעט מים (מונע מהכדורים להידבק זה לזה)

אם רוצים, אפשר גם למלא את הכדורים במה שמתחשק לכם (למשל פטריות, או "טחון" מסויה, או תרד ואגוזים) – שימו לב שהכדורים מהודקים היטב, אחרת הם עלולים להתפרק בבישול.

אוקיי, הכדורים מוכנים. מה אפשר לעשות איתם?

  • אוכלים אותם כמו שהם. פשוט אבל טעים
  • מגישים עם רוטב כלשהו –  אני הכי אוהב עם רוטב קלאסי של שמנת צמחית, פטריות, זוקיני, בצל ושום (ראו תמונה למעלה – במקרה הזה הוספתי גם תרד לרוטב)
  • מבשלים ומגישים במרק – כל מרק לצורך העניין – כאלטרנטיבה לקניידלעך הישנים והטובים או לכל כופתה אחרת (ראו למטה).

קנודל תפוחי אדמה במרק ירקות

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

4 תגובות

להשאיר תגובה