כללי מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

קוגל טבעוני: פשטידת אטריות, צימוקים וקינמון

נכתב על ידי ישי רוזנבאום

כבר כתבתי פה בעבר על יחסי האמביוולנטי למטבח הפולני, שסיפק חלק ניכר מתזונתי (הקלוקלת) בילדותי ונעוריי. עד היום אני סוחב איתי מהימים ההם כמה סטיות קולינריות שקשה לי – או שאינני רוצה – להיגמל מהן. למשל כרוב ממולא בבצק ברוטב מתוק. או למשל: קוגל (או קיגל) אטריות – פשטידת אטריות מתקתקה וקינמונית, שקשה להפסיק לאכול ממנה. וזה עניינו של הפוסט היום.

קוגל טבעוני

מומלץ להתאפק חצי שעה עד שעה לפני שטורפים. קוגל טבעוני

אצלנו במשפחה רצה בדיחה בהשראת "אהלן וסהלן" של דודו גבע ז"ל, לפיה בכל פעם שמוגשת לשולחן מנה (לא אחרונה!) עמוסת סוכר בהשראת המטבח הפולני, אומרים: "מה, כבר קינוח?". וכאן, גם כשטרחתי והכנתי לראשונה קוגל טבעוני, והגשתי אותו לשולחן ביחד עם המטעמים האחרים, תהתה זוגתי – ולא בבדיחות הדעת – האם לא התבלבלתי והגשתי בטעות את המנה האחרונה טרם זמנה.

ובכן לא. זה לא קינוח, אבל אתם לא חייבים להתחשב בדעתי. אתם גם לא חייבים להוסיף סוכר, אם כי לטעמי זה מה שנותן למנה את הקסם המיוחד שלה. מה שכן, במתכון שלי יש הרבה פחות סוכר מהמקובל אצל הסבתות הפולניות. כי בכל זאת, קלוריות וזה.

קוגל טבעוני

  • מספר מנות: 8-10
  • זמן הכנה: 15 דקות
  • זמן בישול: 30 דקות

מצרכים:

  • 1 חבילת אטריות דקות (רצוי שטוחות. ודאו שאינן מכילות ביצים) - 400-500 גרם
  • 1 כוס צימוקים
  • 1+1 כף גדושה קינמון
  • 1-2 כפות סוכר, לפי הטעם
  • 1 כף קמח תפוחי אדמה
  • 4 כפות שמן בטעם נייטרלי (למשל שמן תירס, או מרגרינה)
  • חצי כפית מלח

אופן הכנה:

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

  2. בסיר עם מים וכף קינמון מבשלים את האטריות עד שהן רכות (אין צורך להקפיד על אל דנטה. רצוי אפילו לבשל אותן מעבר למידה הזאת)

  3. מסננים את האטריות מהמים. שומרים כוס אחת ממי הבישול בצד.

  4. בקערה גדולה מערבבים את האטריות עם הצימוקים, המלח והסוכר, ומוסיפים לתערובת כף קינמון. מערבבים היטב.

  5. בכלי נפרד מערבבים את קמח תפוחי האדמה עם כוס מי הבישול ששמרתם בצד (שמרתם?!) והשמן. מערבבים היטב. אם נוצרים גושים מהקמח, נעזרים בבלנדר ידני לקבלת תערובת חלקה.

  6. מוסיפים את הבלילה לקערה עם האטריות ומערבבים היטב.

  7. משמנים תבנית אינגליש קייק, יוצקים לתוכה את התערובת ומהדקים היטב.

  8. אופים בתנור במשך כ-30 דקות, עד שפני הפשטידה משחימים והופכים פריכים.

  9. מומלץ לתת לפשטידה להצטנן כחצי שעה עד שעה לפני ההגשה, כיוון שאז היא מתהדקת יותר. אפשר גם לאכול אותה קרה לגמרי, אז אין שום בעיה להכינה יום מראש ולהכניסה (מכוסה) למקרר.

הערות:

הסבתות הפולניות בוודאי היו חובטות עכשיו בראשי עם מחבת ברזל, אבל אני מאוד אוהב להטביע את הקוגל שלי ברוטב צ'ילי מתוק. מומלץ. מועדים לשמחה.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

6 תגובות

להשאיר תגובה