כללי מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

הניצנים (שוב) נראו בארץ: עוד מתכונים עם כרוב ניצנים

ישי רוזנבאום
נכתב על ידי ישי רוזנבאום

"כי הנה הסתיו עבר / הגשם חלף הלך לו / התאנה חנטה פגיה / והגפנים סמדר / הנה הנה הסתיו עבר לו / הניצנים נראו בארץ / עת הזמיר הגיע".

אף פעם לא הבנתי את הפסוק הזה מתוך "שיר השירים": אם אחרי הסתיו בא החורף, אז מדוע "הגשם חלף הלך לו"? על איזה איזור של כדור הארץ אנחנו מדברים פה בדיוק?כאן מצאתי הסבר מעניין לנושא, אבל הפסוק הזה מדייק לפחות בעניין אחד: הניצנים נראים בהמוניהם בארץ ובשווקיה (לפחות בארץ שאני חי בה), ולא סתם ניצנים, אלא הניצנים האהובים עלי בתבל. מסתבר שכבר חלפה יותר משנה מאז הפוסט הקודם שלי בנושא, והנה הגיעה לה העונה החביבה עלי, הלוא היא עונתו של "כרוב השושנים", או בשמו המוכר יותר – כרוב ניצנים.

למתכונים:

כרוב ניצנים טרי

כרוב ניצנים טרי. סימן שהחורף הגיע

אבל לפני הכול התנצלות קטנה: הפוסט הזה תוכנן לעלות כבר באוקטובר-נובמבר, עם תחילת העונה, אבל מסיבות שלחלוטין תלויות בי, הוא התעכב עד עכשיו, והנה אנחנו כבר עמוק בתוך העונה, שלא לומר מתקרבים לסופה. אבל לשמחתכם, אתם לא תלויים בעונות השנה – כרוב ניצנים קפוא יש כל השנה, ולמיטב ידיעתי זה ממילא מצב הצבירה הכמעט יחיד שבו ניתן להשיגו בארץ הקודש.

כמו בשנה שעברה, שוב עולה השאלה, שאני נתקל בה לעיתים קרובות למדי – מה עושים עם כרוב ניצנים?
ובכן, אחד הדברים החביבים עלי באופן כללי במטבח הוא ליצור מנות חדשות מתוך מנות ישנות ואהובות. לא צריך בכל ארוחה להמציא את המטבח מחדש. אפשר פשוט לשחק ולחבר, לנסות ולהתנסות. שני המתכונים שלהלן מבוססים על מנות שאני מכין לעיתים קרובות במטבח שלי, אבל בגירסה עונתית עם כרוב ניצנים.
כאמור, אני יודע שבישראל קשה מאוד להשיג כרוב ניצנים טרי, אבל את המתכונים שלהלן ניתן להכין גם עם כרוב ניצנים קפוא: אפשר לחלוט כמה דקות במים רותחים, להשרות במי ברז או להפשיר שלוש דקות במיקרוגל. בדרך כלל אפשר אפילו לזרוק את הכרובונים קפואים לסיר ולתת להם להפשיר ולהתבשל שם.

כרוב ניצנים בחלב קוקוס וקארי על פולנטה

המתכון הזה מבוסס על מתכון ה"קארי בצבעים" שפרסמתי פה בעבר, אלא שכאן הכוכב הוא כרוב הניצנים. ובמקום מצע של אורז – פולנטה.

מצרכים
(בערך שלוש מנות גדולות)
  • כרוב ניצנים בקארי על פולנטה

    כרוב ניצנים בחלב קוקוס וקארי על פולנטה

    1/2 חבילה (100 גרם) קרם קוקוס מוצק (שאין להשיג בישראל לדעתי, ולכן:) 1 פחית/קופסה קרם קוקוס או1 כוס שבבי קוקוס

  • 1 וחצי כוס פולנטה
  • כ-30 כדורוני כרוב ניצנים (אפשר בכיף גם יותר), טריים או מופשרים, שלמים או חתוכים לחצאים, איך שבא לכם.
  • 1 בצל חתוך לרצועות
  • 2-3 שיני שום
  • 1 כפית מחית קארי, או 1 כף גדושה אבקת קארי
  • 3-4 כפות רוטב סויה
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, קינמון, פפריקה מתוקה, כורכום (הרבה, אם רוצים צבע צהוב עמוק), כמון
הכנה
  • מכינים את הפולנטה בסיר קטן – אם משתמשים באינסטנט, אז לפי ההוראות על האריזה.
    אם מקמח תירס, אז היחס הוא 1 כוס קמח תירס, על בערך 6 כוסות מים. מרתיחים את המים עם מלח, ומזליפים פנימה את הקמח תוך ערבוב נמרץ, רצוי עם מטרפה, שלא יווצרו גושים. מביאים לרתיחה נוספת (הפולנטה מתחילה לבעבע ולהשפריץ. זהירות). מנמיכים את האש וממשיכים לבשל תוך ערבוב במשך כחצי שעה, עד שמתקבלת דייסה מאוד סמיכה. טועמים וממליחים לפי הצורך. מכבים את האש, מכסים את הסיר ועוברים להכין את כל השאר.
  • לתוך בלנדר/מעבד מזון מכניסים את קרם הקוקוס (אם משתמשים בקרם מוצק או בשבבי קוקוס, יש להוסיף גם כ-2 כוסות מים רותחים), שיני השום ומחית הקארי. מערבלים לעיסה חלקה ואחידה.
  • מחממים שמן בווק/סיר ומכניסים פנימה את הבצל וכרוב הניצנים. מקפיצים כמה דקות.
  • מוסיפים לירקות רוטב סויה, מערבבים היטב ומקפיצים עוד כמה דקות
  • יוצקים פנימה את הרוטב ומערבבים היטב. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כמה דקות, עד שהרוטב מגיע לסף רתיחה.
  • מניחים בצלחת ערימה של פולנטה – בשלב הזה היא אמורה להיות מוצקה יותר ולא דייסתית. אם היא עדיין נוזלית, בשלו אותה עוד מספר דקות.
  • מעל הפולנטה מעמיסים את תבשיל כרוב הניצנים עם מנה נדיבה של רוטב חלב הקוקוס.
הצעות לגיוונים ושדרוגים
  • אפשר להוסיף לתבשיל גם קוביות טופו, כדי לקבל מנה שלמה יותר מבחינה תזונתית
  • אפשר לשלב בתבשיל כל ירק שעולה על דעתכם: פלפל, גזר, פטריות, קולרבי… פשוט לקצוץ ולהקפיץ ביחד עם כרוב הניצנים. אבל אל תתנו להם לגנוב את ההצגה מכוכב הארוחה!

בורגול עם כרוב ניצנים, קישואים ועדשים כתומות ברוטב עגבניות

אני מאוד אוהב תבשילים שמונחים על קוסקוס או בורגול. באופן אישי אני מעדיף כמעט תמיד בורגול על פני קוסקוס, אבל כמובן שאת המתכון הזה אפשר להכין גם עם קוסקוס, או למעשה עם כל בסיס "גרגרי": אורז, פתיתים וכו'. אפילו עם פסטה, אם מתחשק לכם. אל תגבילו את עצמכם.

מצרכים
(בערך שלוש מנות גדולות)
  • כרוב ניצנים ושעועית כתומה ברוטב עגבניות על בורגול

    כרוב ניצנים, קישוא ושעועית כתומה ברוטב עגבניות על בורגול

    1 וחצי כוס בורגול

  • 1 בצל קצוץ
  • 1 קישוא חתוך לקוביות או חצאי עיגולים
  • 1 כוס עדשים כתומות
  • 20-25 כרובי ניצנים, טריים או מופשרים, שלמים או חתוכים לחצאים
  • 2-3 שיני שום כתושות
  • מיכל קטן (100 גרם) רסק עגבניות
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה/חריפה, צ'ילי גרוס (למי שאוהב חריף), מעט כמון
הכנה
  • מכינים בנפרד את הבורגול: משרים במים רותחים (יחס של 1 כוס בורגול על 1.5 כוסות מים) ומומלחים בסיר מכוסה עד שהבורגול רך, או מבשלים כמה דקות (מים:בורגול ביחס של 1:2) עד שהמים נעלמים והבורגול רך. לא לשכוח להמליח. מכסים ומניחים בצד.
  • בסיר או בווק מחממים קצת שמן ומקפיצים בפנים את הבצל, הקישואים וכרובי הניצנים במשך כמה דקות.
  • מוסיפים את העדשים ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את השום, מערבבים ומוסיפים את רסק העגבניות.
  • מתבלים.
  • מערבבים היטב ומוסיפים כוס, כוס וחצי של מים רותחים. מערבבים, מנמיכים את האש למינימום, מכסים את הסיר ומבשלים עד שהעדשים רכות. מערבבים מדי פעם. אם רואים שהמים נעלמים לפני שהעדשים התרככו, מוסיפים עוד קצת מים.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה