מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

מרק תירס עם היסטוריה

ישי רוזנבאום
נכתב על ידי ישי רוזנבאום

מרק תירס הוא לא רק אחד המרקים האהובים עלי, הוא גם אולי המנה הכי ותיקה במטבח הפרטי שלי, ששנים של ניסוי וטעייה, בישול וטעימה, שינויים, שיפורים ושכלולים, הפכו אותה ל… ובכן, נגיד "טובה מאוד", כי תמיד יש לאן לשאוף ומה לשפר.

ראשיתו של מרק התירס שלי לפני 20 שנה בערך (אלוהים, אני זקן…), בימי שירותי הצבאי. העברתי את שלוש השנים הללו בשטח כבוש כלשהו, במאחז כזה או אחר, שלא היה בו טבח קבוע והיינו צריכים להכין את ארוחותינו בעצמנו (או לאכול לוף קר ו"מנה חמה". אין לתאר את הזוועה). למעשה, גם מטבח נורמלי בקושי היה שם. אבל במקום הנידח והמסוכסך הזה עוצבה דמותי הקולינרית ורכשתי הרבה כישורים, שמקורם דווקא בתנאי העבודה הקשים במקום.

באחד הימים הבחנתי כי במזווה הצטברה כמות בלתי סבירה של קופסאות שימורי תירס מתוק. החיילים כנראה מאסו בשלב כלשהו במעדן הזה, והקופסאות הלכו ונערמו בארון. הייתי חייב למצוא דרך להיפטר מהן, ונזכרתי במרק התירס שאמי זכרונה לברכה היתה נוהגת להכין. מיד התקשרתי לאחותי וביקשתי את המתכון. כך יצא לדרך מרק התירס הראשון שלי.

התירס בברלין לא מתוק יותר.

במרוצת השנים המשכתי להכין את המרק, ועם הניסיון המצטבר הכנסתי בכל פעם שינויים ושיפורים – כולל בשלב מסוים גם הפיכתו לטבעוני. לצערי, אני כבר לא מכין אותו לעתים קרובות כל כך, בשל קשיים מסוימים בהשגת תירס נורמלי בגרמניה: תירס טרי נדיר פה, וקפוא אין. שתי הגירסאות היחידות שראיתי כאן, הן גרגרי תירס בקופסת שימורים או צנצנת, וקלחי תירס שלמים מבושלים מראש וארוזים בוואקום. כן, זה מחריד כמו שזה נשמע. אז הנה, תסמנו נקודה לטובת ארץ הקודש במאבק האיתנים הבלתי נגמר תל-אביב .vs ברלין: לפחות במה שנוגע לתירס, מצבכם טוב יותר, או לפחות טעים יותר. בגדול, מרק תירס הוא אחד המרקים היותר קלים להכנה, והמתכון שיפורט להלן הוא קצת טרחני, אבל זה כי אני טרחן. אתם כמובן מוזמנים לאלתר עליו, לקצר דרכים ולעגל פינות. זה ייצא גם טעים, מבטיח.

מרק תירס

  • מספר מנות: 8
  • זמן הכנה: 10 דקות
  • זמן בישול: 35 דקות

מצרכים:

  • 1-2 בצלים קצוצים
  • 1 גזר קצוץ
  • 1 שורש פטרוזיליה קצוץ
  • 2-3 מקלות סלרי קצוצים (למי שלא אוהב סלרי טרי - טעמו אחר לגמרי לאחר הבישול, והוא מכניס טעמים נהדרים למרק, וממילא טוחנים הכול לעיסה אחידה, אז לא נותר ממנו זכר. ומי שלא השתכנע, יכול לוותר על הסלרי)
  • שתי פחיות שימורי תירס מתוק (תקפידו שיהיה מתוק! כן, אני יודע שזה מלא בסוכר. זה מה שעושה את המרק טעים!)
  • 3 שיני שום כתושות
  • 1 כפית ג'ינג'ר כתוש (או יותר, אם אתם ממש אוהבים ג'ינג'ר)
  • כף קורנפלור
  • רוטב סויה או מלח, פלפל שחור

אופן הכנה:

  1. לחמם מעט שמן בסיר בנפח 3 ליטר ולהוסיף פנימה את הבצל, הגזר, שורש הפטרוזיליה והסלרי. מערבבים היטב ומטגנים 4-5 דקות

  2. מוסיפים פחית וחצי שימורי תירס ומערבבים. את חצי הפחית הנותר מניחים בצד בינתיים. עוד נחזור אליו.

  3. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן עוד 3-4 דקות.

  4. מוסיפים את הג'ינג'ר ואת הקורנפלור. מערבבים היטב. ממליחים (במלח או ברוטב סויה) וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד כחצי דקה

  5. מוסיפים מים רותחים או ציר ירקות, מערבבים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה.

  6. באמצעות בלנדר מוט מרסקים את המרק לעיסה חלקה. לאחר הריסוק מכניסים למרק את יתרת התירס ששמתם בצד (שמתם, נכון?) - המטרה היא שבמרק יהיו גם כמה גרגרי תירס שלמים, בשביל הטקסטורה. ממשיכים לבשל עוד כמה דקות.

הערות:

בתמונה כאן למעלה מצולם המרק עם כופתאות בפנים. אלה הן כופתאות טופו, שאת המתכון שלהן ניתן למצוא בתוך המתכון הזה. הכופתאות הופכות את המרק למעניין ומזין יותר.
כמו מרקים רבים אחרים, גם המרק הזה משביח אחרי לילה במקרר, וגם מסמיך, שזה טוב.
אפשר להוסיף למרק לקראת סוף הבישול גם כוס חלב/קרם קוקוס - מוסיף טעם (נפלא) של קוקוס כמובן ומסייע בהקרמת המרק.
אם המרק לא מספיק סמיך לדעתכם, אפשר להוסיף עוד כף קורנפלור או פולנטה.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה