מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

מרק שעועית עם כופתאות

פרדי לא מתרגש מהמרק (וגם תופס לי את הכסא)
ישי רוזנבאום
נכתב על ידי ישי רוזנבאום

מרק שעועית אדומה עם כופתאותסליחה שאני לוקח אתכם שוב לסיור במחוזות ילדותי ולחדר האוכל הקיבוצי, אבל אני חושב שהרבה מהמנות שאני רוקח היום במטבח שלי, מתכתבות בצורה כזאת או אחרת עם מאכלי הילדות שלי, או שאולי מדובר בסוג של תיקון למנות ה… איך נאמר? חסרות המעוף (ולפעמים גם הטעם) שהוגשו בחדר האוכל.

אחת המנות הללו, שפיארה למיטב זכרוני את ארוחות הערב של ימי שישי, היתה מנה פשוטה ודי טעימה של שעועית לבנה ברוטב אדום. אני בהתחלה לא השתגעתי עליה, אבל אבא שלי לא היה מפספס אף הזדמנות להעמיס ממנה, ובסופו של דבר נדבקתי גם אני בחיבה לאדום הזה. הבעיה של המנה הזאת היתה בחוסר העקביות שלה: לפעמים היא היתה נוזלית מאוד ודלילה על גבול המרק, ולפעמים מוצקה ודביקה. כך או כך, הנזיד הזה – לא משנה באיזה מצב צבירה – הפך לדייר קבוע (בעצם, זמני) בצלחת שלי. כמעט תמיד בצוותא עם אורז לבן.

גם היום, אחת הסטיות החמורות ביותר שלי, היא לקנות בסופרמרקט קופסאות של שימורי שעועית ברוטב עגבניות, לחמם את העיסה, להוסיף טונות של צ׳ילי חריף, ולאכול. מנה של בית סוהר, אני יודע, אבל אם הייתי אסיר והיו מגישים לי פסוליה כזאת, אני בטוח שזה היה שיאו של היום שלי בכלא. אולי רק הלילה לאחר מכן, מתחת לשמיכה, היה מתעלה עליו.

שעועית ברוטב עגבניות

תבשיל שעועית פשוט בתוספת אורז. הומאז' לחדר האוכל הקיבוצי, רק בטעים.

הומאז' לחדר האוכל

התמונה משמאל היא הומאז׳ למנה הקיבוצית בתוספת שדרוגים, וההכנה פשוטה: מטגנים בצל וגזר חתוך לחצאי עיגולים; שופכים פנימה קופסה של שעועית אפויה (בלי רוטב); מוסיפים 1-2 שני שום כתושות; מוסיפים רסק עגבניות ומערבבים היטב; מתבלים במלח, פלפל ופפריקה ומחרפים (מלשון חריף). אין צורך לבשל (השעועית כבר מבושלת) אלא רק להביא את הרוטב לרתיחה וזהו. מגישים עם אורז.

מרק שעועית עם כופתאות

לפני שבועיים בערך תקף אותי שוב חשק עז לשועית ברוטב אדום, אבל נמאס לי מקופסאות השימורים וגם מהשעועית הלבנה, אז קניתי שקית של שעועית אדומה יבשה, אך לא מצאתי את ההזדמנות להכין אותה.
בימים האחרונים צנחו כאן הטמפרטורות אל מתחת לעשר מעלות, וחשבתי שזו הזדמנות מצוינת לתבשיל שעועית חם וחריף – שיבעיר את הקרביים ויפתח את הצנרת הסתומה (נו, של האף). אבל רציתי להוסיף לשעועית מרכיב נוסף, שיהפוך אותה למשהו בסגנון של צ׳ילי קון (או נון) קרנה. היות ושבבי סויה אינם נוכחים קבועים במזווה שלי, ברירת המחדל היתה שיבולת שועל. אבל חשבתי שלקוראיי הנאמנים אולי נמאס כבר מהפמפום חסר הגבולות שלי ליתרונותיה של שיבולת השועל כחומר גלם, וחיפשתי משהו אחר.

בסופו של דבר, הצ׳ילי נון-קרנה נזנח והומר במרק שעועית עם כופתאות, שאולתרו מתערובת של סולת, שיבולת שועל (ממש קצת! נשבע!) ובורגול עם קצת אבקת אפייה. ומים כמובן. התוצאה היתה מפתיעה למדי – הכופתאות יצאו אווריריות יחסית וספחו היטב את טעמי המרק העזים.

המרק והכדורים על האש

המרק והכדורים על האש

מצרכים לכופתאות:
  • 1 כוס סולת
  • 1/2 כוס שיבולת שועל
  • 1/2 כוס בורגול
    (אפשר לשחק עם הכמויות והיחסים לפי הטעם. כל המרכיבים האלה נדבקים היטב אחד לשני)
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • מלח, פלפל ותבלינים נוספים לפי הטעם
  • מים
מצרכים למרק:
  • בערך 250 גרם (חצי שקית של חצי קילו) שעועית אדומה (אפשר גם יותר כמובן, ואפשר גם עם כל סוג אחר של שעועית) – לאחר השריה במים של כמה שעות לפחות, ורצוי במשך יום-יומיים, עד שהשעועית נובטת.
  • 2 בצלים חתוכים לרצועות (כי ככה אני אוהב. אתם יכולים גם לחתוך לקוביות כמובן)
  • 1 קולרבי חתוך לקוביות (זה מה שהיה לי בבית. אפשר גם תפוח אדמה ו/או גזר ו/או כל ירק/ות שמתחשק לכם)
  • 2 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות קטנות
  • 2-3 שיני שום כתושות
  • קופסה של רסק או מיץ עגבניות
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, פפריקה מתוקה, צ׳ילי חריף, מעט כמון וטיפה קינמון. אני הוספתי גם מעט ציפורן, אבל מי שמסתייג מזה – יכול לוותר.
הכנה:
פרדי לא מתרגש מהמרק (וגם תופס לי את הכסא)

פרדי לא מתרגש מהמרק (וגם תופס לי את הכסא)

ראשית מכינים את התערובת לכופתאות:

  • מערבבים את כל המרכיבים בקערה ומתחילים להוסיף מים בהדרגה תוך כדי ערבוב. המטרה היא להגיע למרקם בצקי, גמיש ויבש – כזה שנוח לעבוד איתו ולעשות ממנו כדורים. אם הוספתם יותר מדי מים, תוסיפו עוד קצת מהחומרים היבשים, או לחלופין – קמח או פירורי לחם.
  • מכסים את הקערה ומניחים במקרר.

עוברים להכין את המרק:

  • בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב
  • מוסיפים את הקולרבי ומטגנים עוד כמה דקות (משתדלים לתת לקולרבי צריבה קלה)
  • מוסיפים את השעועית, מערבבים וממשיכים לטגן כמה דקות
  • מוסיפים את העגבניות ואת השום, מערבבים ומטגנים עוד מספר דקות
  • מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים היטב. ממשיכים לבשל עד שהעסק רותח
  • מתבלים ומוסיפים מים רותחים עד למילוי הסיר.

מגלגלים את הכופתאות:

  • מרטיבים את הידיים ויוצרים כדורים (לא גדולים מדי – הם מתנפחים בבישול)
  • משליכים את הכדורים למרק ומביאים לרתיחה
  • מבשלים כשעה (אולי קצת יותר) על אש קטנה, עד שהשעועית מתרככת
  • אוכלים

ביום המחרת, כשחיממתי את המרק לארוחת הצהרים, הוספתי פנימה גם כוס אורז (ראו תמונה למטה), מה שהפך את המרק לנזיד מנחם ומשביע מאוד. אם תרצו – עוד הומאז' למנה ההיא מחדר האוכל.

ביום המחרת. עם אורז

ביום המחרת. עם אורז

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

תגובה אחת

להשאיר תגובה