מתכונים טבעוניים מתכונים מהירים

חם ולא מתוק: מרק עגבניות עם אורז וגרגרי חומוס

נכתב על ידי ישי רוזנבאום

איך התגברתי על טראומת ילדות קולינרית קשה ולמדתי לאהוב מרק עגבניות עם אורז.

דילוג למתכון

יש איזו קלישאה לפיה ילדים מאוד אוהבים רוטב עגבניות (או קטשופ). כשחושבים על המנה האולטימטיבית לילד, ברירת המחדל היא כמעט תמיד פסטה (בדרך כלל ספגטי) עם רוטב עגבניות, נכון? אולי. במקרה שלי זה היה רחוק מאוד מהמציאות. כילד אהבתי מאוד עגבניות, אבל רק טריות. למשל בסלט או סתם כך עם קצת מלח. אבל כל מה שמבוסס על רסק עגבניות – ממרקים, דרך לזניה ועד רטבי פסטה – לא עורר במיוחד את תאבוני. אפילו פיצה – עוד קלישאת "אוכל של ילדים" – אם היה עליה יותר מדי רוטב, לא ערבה לחכי (עד היום אני מעדיף את הפיצה שלי עם שכבה דקה ככל האפשר של רוטב עגבניות, כזאת שכמעט מתייבשת באפייה).

שלא תבינו לא נכון. הייתי ילד שאכל הכול, ואם לא היה משהו אחר, הייתי אוכל גם פסטה עם רוטב עגבניות או פיצה, שכידוע, כמו סקס, היא די טובה גם כשהיא לא טובה. אבל מנה אחת שמבוססת על רסק עגבניות לא הייתי מוכן בשום אופן להכניס לפי: מרק עגבניות, שבגירסת חדר האוכל הקיבוצי התבשלה בו גם כמות גדולה של אורז, וכמקובל במטבח הפולני הוא היה מתוק באופן כמעט בלתי חוקי, מה שהיה הופך את המרק לדייסת אורז מתוקה וסמיכה בצבע אדום. וזה, תסלחו לי, היה דוחה.

מאז זה עבר לי. זוגתי הראשונה נהגה להכין לעתים קרובות מרק עגבניות עם אורז על פי מתכון של אבא שלה, שכמובן היה מתובל בצורה מתוחכמת יותר מאשר תועפות סוכר, וכך למדתי לאהוב מאוד את המרק המאוד פשוט, מאוד טעים ומאוד – סליחה על הביטוי השחוק – מנחם. מרק אידיאלי לימי החורף הקרים – גם מחמם וגם משביע.

העיקרון פשוט עד כדי גיחוך: בצל מטוגן, רסק עגבניות, תבלינים, אורז, מים. מבשלים עד שהאורז רך, אפילו מתפרק קצת. זהו. כמעט לא צריך מתכון.
כדי להפוך את המרק לעשיר ומזין יותר, הוספתי גם גרגרי חומוס. כדי לחזק את הטעם אני מבשל בו גם גזר, סלרי ושורש פטרוזיליה. אז בכל זאת, הנה מתכון.

מרק עגבניות עם אורז וגרגרי חומוס

  • מספר מנות: 3 ליטר מרק, 6-8 מנות
  • זמן הכנה: 15 דקות
  • זמן בישול: 45 דקות

מצרכים:

  • 1 בצל גדול קצוץ דק
  • 1 גזר קצוץ דק
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים דק
  • 1 שורש פטרוזיליה קצוץ דק
  • 2-3 שיני שום כתושות (לא חובה, אם רוצים להימנע מהבל פה שומי)
  • 1 כף גדושה אבקת מרק ירקות
  • 1-2 קופסות שימורים רסק עגבניות (כל אחת 400 גרם) - הכמות תלויה במידת הסמיכות הרצויה או 1 ליטר מיץ עגבניות טבעי (בלי סוכר)
  • 1 כוס קטנה (80-100 מ''ל) אורז לבן/מלא מכל סוג שבא לכם
  • 1 כוס גרגרי חומוס שהושרו לפחות יממה במים, או 1 קופסת שימורים גרגרי חומוס מוכנים
  • תבלינים: מלח ופלפל שחור לפי הטעם, 1 כפית פפריקה מתוקה מעושנת, מעט צ'ילי חריף גרוס (או קצת יותר, לחובבי החריף), קמצוץ טימין

אופן הכנה:

  1. מטגנים את הבצל במעט שמן עד שהוא מזהיב.

  2. מוסיפים את הגזר, הסלרי ושורש הפטרוזיליה ומטגנים עוד מספר דקות תוך ערבוב.

  3. מוסיפים את השום, אבקת המרק ורסק/מיץ העגבניות. מוסיפים מים עד למילוי הסיר (להשאיר מקום לאורז ולחומוס!) ומביאים לרתיחה. מוסיפים את התבלינים ומבשלים כ-7-8 דקות.

  4. בשלב הזה, אם רוצים, אפשר לטחון את המרק לעיסה אחידה באמצעות בלנדר מוט. זה גם מעמיק את הטעמים שלו. אם מעדיפים מרק ''כפרי'' וגס יותר, או אם אין לכם בלנדר, לא חייבים.

  5. מוסיפים את האורז וגרגרי החומוס, ומבשלים על אש קטנה במשך כ-35-45 דקות, עד שהאורז רך, רצוי אפילו מתפרק קצת. במידה ואתם משתמשים בגרגרי חומוס מוכנים מקופסה, יש להוסיף אותם רק לקראת סוף הבישול.

הערות:

כמות האורז במרק קובעת את סמיכותו. אפשר בהחלט להוסיף עוד אורז, אבל יותר מדי והמרק יהפוך לריזוטו - לא רע כשלעצמו, אבל כבר לא מרק. לטעמי, הכמות המקסימלית הסבירה ל-3 ליטר מרק היא כוס של 150 מ''ל.
כמו הרבה מרקים אחרים, גם המרק הזה טעים יותר ביום המחרת.
כדי לגוון, ובמידה ונשאר מרק ביום המחרת, אני נוהג להוסיף למרק קופסה של חלב/קרם קוקוס. זה לוקח את הטעם לכיוון אחר לגמרי, אבל לא פחות טוב.

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה