מה אוכלים טבעונים מתכונים טבעוניים

הקשר הסודני: חצילונים ממולאים ברוטב חמאת בוטנים

ישי רוזנבאום
נכתב על ידי ישי רוזנבאום

אחד ממאכלי הרחוב האהובים עלי בברלין הוא פלאפל סודני. מדובר על כדורי פלאפל די דומים למה שאנחנו מכירים מהמזרח התיכון, אבל במקום סלט-חומוס-טחינה, הסודנים (לפחות אלה שחיים בברלין) ממלאים את הפיתה בירקות טריים (לרוב כרוב קצוץ ופרוסות עגבניה) ומשקים את הכול ברוטב מופלא של חצילים וחמאת בוטנים. כן, חצילים וחמאת בוטנים. השילוב הזה אולי נשמע תמוה, אבל: א. הוא טעים. ב. חמאת בוטנים עבור הסודנים היא כמו הטחינה עבור הישראלים – אחת מאבני היסוד של המטבח הסודני. כבר עמדתי פה בעבר על הקשר והדמיון בין השתיים – ואם חצילים הולכים כל כך טוב עם טחינה, אז למה לא עם חמאת בוטנים?

הטחינה של הסודנים. רוטב חמאת בוטנים וחצילים

כבר זמן רב שאני רוצה לפרסם פה מתכון משלי לפלאפל הזה וכמובן לרוטב שמלווה אותו, אבל אני כבר לא זוכר מתי בפעם האחרונה הכנתי פלאפל בבית, ויש לזה סיבה טובה: אני, כפי שיודעים עוקביי הנאמנים (אתם פה?), לא אוהב לעבוד קשה במטבח, ואחת המטרות העיקריות של הבלוג הזה היא להגיש מתכונים פשוטים ורצוי מהירים להכנה. ובכל מקרה, עם כל הכבוד (ויש) לכדורי הפלאפל של הסודנים, המנה שאני טורף שם בדרך הביתה היא רק תירוץ להלעיט את עצמי בעוד מהרוטב הזה.

ומכאן נולד המתכון הבא, שמטרתו בעיקר למצוא שידוך הולם אחר לרוטב הזה. היתרון הגדול שלו הוא ניצול מקסימלי של המרכיבים השונים, ויצירת מנה שנראית מרשימה מאוד עם טוויסט מקורי בדמות חמאת הבוטנים – דרך מצוינת להרשים אורחים.

הערה לגבי הכוסמת, ששימשה אותי למילוי: המטרה העיקרית היתה ליצור "מנה עיקרית", כלומר עשירה ככל האפשר בערכים תזונתיים. וחוץ מזה, אצלנו בבית מאוד אוהבים כוסמת. אני יודע שהטעם שלה שנוי במחלוקת, ואם אינכם מחסידיה, אפשר בשקט להחליף אותה באורז, קוסקוס, בורגול, גריסים או כל דגן (או קטניה) אחר שאתם אוהבים בממולאים שלכם, או אפילו שבבי סויה או "טחון מהצומח".

חצילונים ממולאים בכוסמת ברוטב חמאת בוטנים

  • מספר מנות: 8 יחידות
  • זמן הכנה: 25 דקות
  • זמן בישול: 30 דקות

מצרכים:

  • 8 חצילונים
  • 1 כוס כוסמת
  • 1 בצל קטן, קצוץ דק
  • 1-2 שיני שום כתושות
  • 1+1 כף רסק עגבניות (אחת מיועדת למי הבישול והשנייה לרוטב)
  • 2 כפות חמאת בוטנים (רצוי ללא סוכר)
  • מיץ מחצי לימון
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, מעט כמון

אופן הכנה:

  1. במחבת מחממים מעט שמן ומטגנים כמה דקות את הבצל. מוסיפים את הכוסמת והשום ומקפיצים/מערבבים עוד כמה דקות. מכבים את האש ומניחים בצד.

  2. חותכים מהחצילים את החלק העליון, איפה שהגבעול, ומניחים בצד (החלק הזה ישמש אותנו בהמשך לסגירת החצילים).

  3. מרוקנים את החצילים מהתוכן שלהם באמצעות כפית - משתדלים להוציא כמה שיותר, אבל משאירים ''קירות'' בעובי של כחצי ס''מ (בערך. לא צריך למדוד עם סרגל). את התוך של החצילים מניחים בקערית בצד, ומזליפים עליו מעט שמן (שלא יתחמצן וישחיר).

  4. ממלאים את החצילים בתערובת הכוסמת והבצל, לא עד הסוף, כי הכוסמת עוד תתפח ותמלא את החלל. חשוב מאוד! לא לדחוס את המילוי, אחרת הוא לא יתבשל כהלכה.

  5. מוצאים סיר בגודל מתאים, שבו נכנסים החצילים בעמידה בלי אפשרות ליפול. יוצקים מעט שמן לתוך הסיר ומסדרים בפנים את החצילים בעמידה. סוגרים את החצילים ב''ראש'' שחתכנו מהם קודם.
    טיפ: אם קוטר הסיר גדול מדי, אפשר למלא את החלל העודף בתפוח אדמה קטן (ואחד הסועדים ירוויח תוספת קטנה).

  6. מרתיחים מים בקומקום, מערבבים אותם עם כף רסק עגבניות, ומוזגים לתוך הסיר עד לגובה החצילים.

  7. מבשלים על אש קטנה כחצי שעה, ובינתיים מכינים את הרוטב:

  8. בסיר קטן מניחים את ה''בשר'' של החצילים וממלאים במים לכיסוי, פלוס עוד טיפה. מבשלים עד שהחצילים רכים לגמרי.

  9. מוסיפים כף נדיבה מאוד של חמאת בוטנים, כף רסק עגבניות ואת מיץ הלימון, מתבלים במלח, פלפל שחור וקצת כמון, ומערבבים היטב.

  10. מבשלים תוך ערבוב כ-10 דקות, עד שהרוטב מסמיך.

  11. כשהחצילונים הממולאים מוכנים, מניחים אותם בצלחות, ויוצקים מעליהם בנדיבות מהרוטב.

החצילים מסודרים בסיר

אודות הכותב

ישי רוזנבאום

ישי רוזנבאום

טבעוני, אוהב חתולים (אבל גם חיות אחרות) ואופטימיסט נצחי. למרות שבני האדם מתעקשים להוכיח אחרת, עדיין מאמין במין האנושי וביכולתו להפוך את העולם למקום טוב יותר. במקור קיבוצניק, בהמשך תל אביבי, כיום בברלין. אוהב לבשל, לכתוב, לקרוא, לצלם, לצפות בכדורגל, לדבר ולהקשיב. אבל לא הכול בעת ובעונה אחת, כמובן. מנהל תכנים ובונה אתרים באינטרנט. מתעקש שיכנו אותו "סוס"

להשאיר תגובה